Лекарство срещу алцхаймер отива на последни тестове

Акциите на Biogen със силен ръст след надеждата за дългоочакван пробив в областта

Лекарство срещу алцхаймер отива на последни тестове
Автор: Стилиян Гребеничарски

Лекарство срещу болестта на Алцхаймер ще бъде подложено на финални тестове, пише Bloomberg. Новината бе съобщена от изпълнителния вицепрезидент за проучвания и развитие на компанията създател – Biogen.

„В малък тест на ранен етап лекарството BIIB037 е оказала потискащо действие върху бета-амилоида в мозъка, който е протеинова частица, считана за ключов компонент на заболяването“, обяви Дъг Уилямс.

Той заяви, че продуктът повишава познавателните способности на пациенти в ранен стадий на заболяването след 54 седмици на терапия. Резултатите са от вътрешно проучване в първа фаза сред 200 пациента. Пълни данни за медикамент, който още няма търговско наименование ще бъдат представени на медицинска конференция през следващата година.

Биотехнологичната компания ще предприеме бързи стъпки за мащабни тестове и ускорено въвеждане при потвърждаване на положителните първоначални резултати. Евентуалният успех ще има не само висока медицинска но и бизнес стойност, тъй като редица компании опитваха неуспешно през последните години да реализират пробив.

Solanezumab на Eli Lilly & Co и Bapineuzumab на Pfizer, Johnson & Johnson и Elan Corp. също се опитаха да също да неутрализират амилоидните плочки, но и двата медикамента не успяха да покажат значителен резултат на финалните си тестове сред хиляди пациенти. Работата по първото лекарство продължава, докато вторият проект е прекратен. Проектът на Biogen третира други форми на пептида.

Компанията е известна предимно с одобрения през миналата година препарат за комплексно третиране на склероза – Tecfidera. Новината доведе до ръст в акциите на компанията с впечатляващите 6,4% до 328,27 долара за брой. Пазарната капитализация за последната година се е увеличила с 14% до 77 млрд. щатски долара.

Заболяването на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция, засягаща над 5 млн. души само в САЩ, напомня агенцията. Прогресивната болест причинява загуба на памет, объркване и промяна в поведението.  

Коментари: 0