Летищата във Варна и Бургас добавят нови дестинации

Очаква се обаче спад на туристите през лято 2019

Летищата във Варна и Бургас добавят нови дестинации

Снимка: Varna Airport/Facebook

15417 ~ 2 мин. четене
Шест нови целогодишни линии ще бъдат открити от летище Варна това лято. Новите директни полети започват през юли и ще бъдат от и до Париж, Кьолн, Хамбург, Берлин, Копенхаген и Ливърпул. Това обяви днес главният изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт” АД Улрих Хеппе.

По думите му прогнозите за настоящия летен сезон са за лек спад с около 8% в дейността на летището. Според него обаче пазарът ще се нормализира, тъй като през последните пет години е постигнат ръст от 50%. Двата пазара, от които се очаква най-сериозно намаление на полетите, са руският - с 31%, и германският - с 14%.

Според Хеппе причината за оттеглянето на руснаците е, че те се пренасочват към Турция, а от Германия - обявяването в несъстоятелност на една от големите авиокомпании.

Той също така смята, че загубите ще бъдат компенсирани с увеличение на полетите от други дестинации като се очаква ръст с 34% от Великобритания. Нарастване с около 9% ще има на полетите от Чехия, а от Турция и Австрия - с по 11%.

Прогнозите са през това лято през летището да преминат 2.1 млн. пасажери.

Какво ново в Бургас

Преди дни стана ясно, че нови полети през Лято 2019 ще има и от летище Бургас. Новите дестинации са Херсон в Украйна, Дърам във Великобритания, Бейрут в Ливан, Неапол в Италия и Буфарик в Алжир.

Новите авиокомпании в Бурфас са Wideroe, GetJet, I Fly и Jet2.com. Wideroe идва с три дестинации в Норвегия (Олесун, Трондхайм и Тромзо), а GetJet и I Fly ще летят съответно до Вилнюс и Москва. Полети стартира и британската Jet2.com, която ще свърже Бургас с 9 летища във Великобритания: Белфаст интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл, съобщава „Капитал”.
Коментари: 0