Летище Гетуик вече ще качва пътниците по-бързо в самолета

Един от начините е те да бъдат викани в определен ред

Летище Гетуик вече ще качва пътниците по-бързо в самолета

Снимка: Летище Гетуик

Лондонското летище Гетуик заяви, че експериментира с нови методи за качване на пътниците в самолетите, като се стреми да ускори процедурата и да предотврати струпването на пътници по изходите.
Двумесечните тестове ще проверят различен ред за качване на един гейт, за да се намери най-ефективният и релаксиращ начин пътниците да се качат на мястото си и да си поставят багажа.

В един докладван пример, 158 пътници са се качили на борда в рамките на 14 минути. В изявлението си Гетуик заяви, че се надява последователно да намали времето за качване с до 10% в сравнение с конвенционалните методи.

Инсталирани са големи цифрови екрани, които показват поименно кой пътник е наред да се качи в самолета. Един от тестовете започва качването в самолета и запълването първо на задната част в последователност, която вика първо седящите на седалките до прозореца, след това пътниците на средните и накрая - тези на седалките до пътеките.


Експериментът се провежда съвместно с британския бюджетен превозвач easyJet на Gate 101 в северния терминал на летището.

Аби Чако, ръководител на технологиите и цифровите иновации на летището, каза в изявление в сряда, че целта е да се установи дали качването по номер на седалката ще избегне опашките на гейта.

„Като общуваме по-добре с пътниците и ги качваме в самолета по номера на седалката, ние също очакваме да направим цялото преживяване на качването по-спокойно и, потенциално, да попречим на голям брой пътници да се втурнат напред в един и същ момент“, каза той.

EasyJet използва схема за приоритетно качване на пътници, които или са платили за това, или се нуждаят от допълнителна помощ. Летището заяви, че тази политика ще продължи.

Семействата и приятелите, които желаят да се качат заедно, също могат да се откажат от системата.
Коментари: 0