Летище Милано Линате затваря за 3 месеца догодина

Ще бъде ремонтирана единствената му писта

Летище Милано Линате затваря за 3 месеца догодина

Снимка: Facebook профил

Най-удобното летище в Милано ще бъде затворено точно през пиковия летен сезон следващата година в продължение на три месеца, което ще засегне около 2,5 милиона пътници.

Летище Милано Линате, което е в границите на града и само на шест мили източно от емблематичния Дуомо, затваря, за да се ремонтира единствената му писта.

Затварянето бе съобщено от оператора на полети Ops Group.

Последният полет преди затварянето на аеропорта ще излети на 26 юли 2019 г., а първото пристигане след отварянето на летището ще се състои на 28 октомври.

Въпреки че е стандартна практика на по-малките италиански летища да затворят напълно при работи по пистата, досега нито едно предишно затваряне не е било на толкова важно летище и за толкова дълго време.

В момента най-голямата авиокомпания, която оперира на Линате, е италианския национален превозвач Alitalia.

Повечето полети вероятно ще бъдат пренасочени към Милано Малпенса, на 30 мили северозападно от града. Но това летище - второто по заетост след Фиумичино в Рим - вече изпитва затруднения.

Ако всички пътници, които обикновено използват Линате, се пренасочат към Малпенса, това би представлявало 45% увеличение на броя на пътниците. За служителите в зоните за сигурност на летището вероятно ще е трудно да се справят с рязкото увеличение на пасажерите за проверка.

Линате е петото най-натоварено летище в Италия. Близостта до центъра на Милано го прави предпочитано летище сред бизнес пътници и туристи. С такси центъра на финансовия център на Италия е само на 10 минути.

Милано се обслужва и от трето летище - Orio al Serio, което е близо до град Бергамо. То изпреварва Линате по брой на пътниците, но е предимно хъб за нискотарифни компании и е малко вероятно да се окаже популярно сред пътуващите с други авиокомпании.

Летището в Торино би могло да се възползва от затварянето на Линате: градът има отлични железопътни 
връзки с Милано и много други италиански градове.

Остарелият терминал на Линате също ще бъде освежен по време на ремонта. 
Коментари: 0