Летищният персонал на Лутън обяви 12-дневна стачка

От аеропорта обаче твърдят, че това няма да засегне полетите и пътниците

Летищният персонал на Лутън обяви 12-дневна стачка

Снимка: Twitter профил

5678 ~ 1 мин. четене
Персоналът на Летище Лутън ще стачкува 12 последователни дни, от четвъртък, 23 май 2019 г. Охранителите, отговорни за претърсванията, проверките на багажа и общата сигурност, ще излязат на протест до 8,59 ч. в понеделник, 3 юни.

Членовете на профсъюза Unite на петото най-голямо летище по брой пътници във Великобритания ще стачкуват заради „тежките смени“, наложени на персонала, които налагат около 120-те служители да работят 15 допълнителни дни в годината и да получават само девет уикенда почивка годишно.

Unite твърди, че набирането на персонал на летище Лутън не нараства в съответствие с темпа на увеличение в броя на пътниците, които през миналата година достигнаха рекордните 16,6 милиона, което поставя тежест върху работещите и те трябва да се трудят извънредно.

Профсъюзът иска новата схема на работа да бъде отменена и да се започнат разговори.

От Летище Лутън заявиха, че въпреки стачката, няма да бъдат засегнати много пътници. „Бихме искали да уверим пътниците, че стачката включва само малък брой служители по сигурността“, каза говорител на аеропорта. И допълва, че при предишни подобни стачки забавянето при проверките е било до 5 минути за един пътник.
Коментари: 0