Много британци и европейци не смятат, че ще има Brexit

Много хора прогнозират, че Brexit ще има \"ефект на домино\"

Много британци и европейци не смятат, че ще има Brexit

Снимка: Pixabay

472 ~ 3 мин. четене

Нито европейците, нито британците са абсолютно убедени, че Brexit най-накрая ще се състои. 39% от интервюираните в Европа смятат, че все пак Обединеното кралство ще остане, така смятат и 27% от британците. Това показва изследване на агенция Gallup Internationl, посветено на Brexit и проведено само сред британци и само сред други граждани на ЕС.

29% от британците казват, че не знаят как ще се развие ситуацията с Brexit в бъдеще, докато при европейците този процент е 14. Данни показват, че несигурността ще продължи да доминира в политиката на ЕС, пише в изследването.

Най-голям процент от източноевропейците смятат, че Великобритания ще остане част от Общността, другата част от регионите в ЕС смятат, че страната ще излезе от съюза.

По-голямата част от гражданите от двете страни на Ламанша искат повече гъвкавост от ЕС в преговорите за Brexit, така че да се постигне споразумение. Това предполага, че ако има несъгласие по текущата сделка, то не е между обикновените граждани, а между политическия елит.


Макар и обединени в привързаността си към ЕС, европейските гласоподаватели са разделени в очакванията си за бъдещето на Съюза. По-голямата част от европейците очакват, че Brexit ще има „ефект на доминото” и че и други страни ще последват Великобритания, напускайки ЕС.

Общо 56% от респондентите в ЕС са гласували с „Да” на въпрос дали след Brexit и други държави ще се изкушат да гласуват за напускане на ЕС. Голям процент 37% смятат, че няма да има други такива страни, а 8% казват, че „не знаят”. 56% от британците също смятат, че примерът им ще бъде последван, 20% отговарят, че няма да има други напускащи страни, а 24% отговарят с „не знам”.


Гражданите във Великобритания остават дълбоко разделени по въпроса за Brexit. 58% от европейските граждани и 62% от британските смятат, че Brexit е по-лош за ЕС, отколкото за Обединеното кралство.

 

Повечето от британците са гласували за Brexit, защото само част от тях се чувстват европейци (42%) и именно тук нашето проучване разкрива голямата разлика с Европа, където 71% от гражданите на ЕС се приемат за европейци. Съмненията, породени сред поданиците на Обединеното кралство, са следствие на десетилетия на антиевропейска реторика, обхванала британската преса. Факторът идентичност е в сърцето на проблема.

Европейските избори

Само дни преди европейските избори, гласоподаватели от цяла Европа остават дълбоко разделени относно това дали тези избори ще доведат до промяна. Всеки втори (49%) очаква изборите да имат положително въздействие, докато 41% смятат, че изборите няма да доведат до промяна в ЕС. Положителни очаквания имат шест от десет сред онези, които се идентифицират като граждани на ЕС, докато негативните очаквания доминират (65%) сред тези, които се чувстват по-отдалечени от ЕС.


Мнозинството в първоначалния блок на ЕС (западните и северните държави-членки на ЕС) не очакват никаква положителна промяна след изборите за Европейски парламент, докато мнозинството в Южна Европа и новите страни-членки са по-оптимистично настроени по отношение на резултата.

Левите в ЕС са разделени (48% оптимисти срещу 45% песимисти) в очакванията си за промяна, произтичаща от предстоящите избори. Крехко мнозинство от избирателите, заемащи по-центристки позиции (50% на 42%), са положително настроени. Ясно мнозинство сред десните избиратели (59% на 35%) очакват положително развитие. Това разделение е един от факторите за увеличаване на подкрепата на популистките партии в ЕС.

Коментари: 0