Летният сезон в България започва с 2.5% спад

Българите, предпочитащи да почиват извън страната, са се увеличили с над 6%

Летният сезон в България започва с 2.5% спад

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Очаквано, предвид слабата посещаемост на българските плажове и големите опашки по границата с Гърция всяка седмица, летният сезон в България е започнал със спад. Данните на НСИ показват, че през юни броят на чуждестранните посещения с цел почивка и отдих е с 2.5% под нивото от 2018 г. И това при положение, че миналият юни беше много по-дъждовен, отколкото бе този.

Статистиката за отминалите периоди показва, че единствената друга година, през която летният сезон в България е започнал със спад е през 2015 г. Тогава обаче започнаха икономическите проблеми в Русия, породени от санкциите, наложени ѝ заради незаконното анексиране на Кримския полуостров. Тогава спадът беше с близо 25%.

Спадът в туризма беше очакван от властта, а министър Николина Ангелкова вече започна срещи с бранша, за да мислят какво да се прави следващия сезон, тъй като този неминуеми ще бъде зле. Като причини за негативната тенденция тази година се изтъкват отварянето на други пазари, при които досега е имало конфликти и кризи, а сега вече са достъпни и безопасни за туристи – като Тунис, Египет и т.н.

През тази година също така се наблюдават едни от най-големите опашки по българо-гръцката граница. Българските туристи все повече предпочитат да почиват в южната ни съседка, където цените може да са малко по-високи, но качеството на услугите са осезаемо по-добри.

Голямо отдръпване от българския туризъм има при посещенията от държавите членки на ЕС – най-платежоспособните туристи. С около 50% намаляват туристите от Италия, Дания, Малта, Португалия, Румъния, Швеция и Норвегия. Но и на много други пазари има спадове, макар и по-малки.
Коментари: 0