500 лева глоба за такси с \"помпа\"

Шофьорите пак ще могат да карат без лиценз

500 лева глоба за такси с \
4178 ~ 2 мин. четене
500 лв. ще е глобата, ако апаратът в таксито е оборудван с т. нар. "помпа", с която се манипулират данните за сметката. Това предвижда промяна в Закона за автомобилните превози.

С други промени се връща възможността таксиметров превоз на пътници да се извършва от лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. 

В края на минaлата година тази опция бе отхвърлена от народните представители. Тогава Иван Вълков и Цветомир Михов от ГЕРБ внесоха промени в Закона за автомобилните превози, с които таксиметров превоз можеше да се извършва само след издаден лиценз, пише "24 часа".

Тогава Михов обясни, че с приетите изменения се пресича практиката на фирми с много лицензи да ги преотстъпват.

“Има фирми, които са взели 100 лиценза и нямат нито едно такси. Единствената дейност, която осъществяват, е да преотдават лицензи”, обясни Михов. Тези компании получавали пари, без да издават документи, а това рефлектирало върху приходите в бюджета, икономиката и потребителите.

Михов обясни, че при преотстъпване на лиценза на самоосигуряващ се водач е трудно да се определи на кого е отговорността. Това затруднявало налагането на санкции при нарушения.

Такситата копърки, които имитират големи фирми, се възползвали от тази възможност в закона и прехвърляли вината за нарушенията на шофьорите и нямало как лицензът им да бъде отнет.

С измененията се предлага такситата да могат да са със седем места, включително мястото на водача. Досега в закона бе записано, че местата могат да са общо пет.

С новите текстове се предлага и годишен данък в размер от 400 до 1000 лв. за всяко отделно такси. Той ще се определя от Общинския съвет в срок до 31 октомври на предходна година.

Според текстовете първото решение за размера на данъка трябва да бъде взето до 31 януари 2017 г. Крайният срок на плащането е 31 март 2017 г.

Той ще се внася на две равни вноски- до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, в която е дължим.

Предплатилите до последния ден на годината ще получават отстъпка от 5%. В мотивите на вносителите е записано, че това е нов алтернативен данък, с който да се облага таксиметрова дейност.

Със закона се определят и изисквания за таксиметровите шофьори. Те не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или за такова по транспорта, както и да не са лишени по съдебен или административен ред от правото да управляват автомобил.

Не трябва да имат и наказания за шофиране с от 0,5 до 1,2 промила алкохол.

Подкрепи Economic.bg