По-високи такси в СУ „Св. Климент Охридски“

Най-много поскъпва обучението по специалностите "Право" и "Педагогика"

По-високи такси в СУ „Св. Климент Охридски“

Снимка: Стоян Йотов

4445 ~ 2 мин. четене

Новите студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще плащат по-високи такси за обучение от следващата учебна година. Това реши Академическият съвет на университета.

Академическият съвет прие предложенията на факултетите, обсъдени в Съвета на деканите на 29 февруари 2016 г., които предвиждат увеличаване на годишните такси за 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочната форма. 

Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лв.

От висшето училище уточняват, че увеличението на таксите ще бъде единствено за новоприети студенти. Увеличаването няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 г.

От университета допълват, че студентските такси не са увеличавани от 2008 г., а висшето училище трупа дефицити за сметка на това, че заплаща по-високото качество на обучението, а получава еднаква субсидия за по-ниски такси.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация не предлагат увеличаване на годишните такси за обучение на студенти и през следващата учебна година те ще се запазят в същия размер от 925 лева за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и 720 лв. за специалностите в професионално направление „Здравни грижи“.

Таксата за кандидатстване в Софийския университет се запазва на нивото от миналата учебна година – 30 лв.

Приетото увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от Алма матер.

Подкрепи Economic.bg