Lexis – предприемачите от университета

Четиримата студенти спечелиха технологично състезание със софтуера си за автоматични отговори на клиентски запитвания

Lexis – предприемачите от университета

Билял Местанов, Емил Кирилов, Деян Денчев и Милуш Карадимов (отляво надясно)

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

1116 ~ 4 мин. четене
Автор: Мая Цанева

 Емил Кирилов, Деян Денчев, Билял Местанов и Милуш Карадимов са четирима студенти от Софийския и Техническия университет, които стоят зад бизнес проекта Lexis. Това е все още тестов софтуерен продукт, който пoдoбpявa oбcлyжвaнeтo нa ĸлиeнтитe в банковия сектор и в сферата на услугите. През 2017 г. екипът пeчeли ocмoтo тexнoлoгичнoтo cъcтeзaниe зa paзpaбoтвaнe нa coфтyepни пpoeĸти НасkFМІ ĸъм Coфийcĸия yнивepcитeт "Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи", ĸaĸтo и нaгpaдaтa "Haй-дoбъp cтyдeнтcĸи cтapтъп зa 2017 г." нa Јunіоr Асhіеvmеnt StartUp.

„Най-трудна е смяната на фокуса - сутрин си студент, следобед - програмист, а вечер - предприемач. Разбира се, това ще се промени, след като завършим тази година“. Така започва разговорът ми с Деян, който е част от студентския стартъп Lexis. Той и неговите колеги се разкъсват между изпитите в университета, работата в ИТ сферата и собствения им бизнес проект, на който в бъдеще ще посветят напълно вниманието си.

Започваме с това какво е Lexis. „Това е софтуер, който предлага автоматични отговори на клиентски запитвания, като по този начин оптимизира работата на агентите от клиентско обслужване. Нашият алгоритъм анализира входящите писмени запитвания и предлага релевантен отговор на база предходни имейли, темплейти или база знания (knowledge base). Това позволява на служителите да обработват по-голямо количество запитвания за същото време и намалява времето за обучение на нов служител, тъй като той има достъп до знанията на своите по-опитни колеги“, казва Деян.

Идеята за софтуера се ражда на ежегодния хакатон във Факултета по математика и информатика на Софийски университет - HackFmi8. Студентите сформират отбор и започват да работят по проект на тема Big Data. Разработват алгоритъм за разпознаване на емоция в текст, с който печелят състезанието. „Решихме да развием идеята и да видим къде ще срещнем конкретна бизнес нужда. За целта кандидатствахме в два акселератора – Unistart и Junior Achievement Startup Program. Така започна обучителния процес – “как да превърнем идея в реален бизнес”, пояснява Деян. След като печелят награда и в акселераторите, младежите получават безплатен офис и сървъри, на които работят алгоритмите им. Бързото развитие на проекта подтиква някои от предприемачите да напуснат работа и да се посветят изцяло на Lехіѕ.

Екипът верифицира продукта „чрез множество разговори с хората, заети в сферата на клиентското обслужване, както с агенти, така и със служители на по-високо ниво“. След тестовия период, който тече в момента, следва най-важният изпит за Lexis: създаване на стабилна версия на продукта, която да предложат на реални клиенти и да потърсят потенциални инвеститори. Младежите работят и върху опции за внедряване в Lexis на елементи на изкуствен интелект, и върху съобразяването на продукта с регламента за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май т.г. в страните от Европейския съюз.

Самите Емил, Деян, Билял и Милуш също се явяват на изпити в университета, но имат ясна идея какво ще правят, след като завършат. Следват добре утъпкания път за развитие на предприемаческа дейност през последните години –  от създаване и верифициране на бизнес идея на състезания, тип хакатони, през акселераторска програма и влизане в стартъп средите, до създаване на компания, която да търси инвеститори и възможности на международни пазари. „Всички ние направихме избор да развиваме нашия общ продукт и мечта. Идваме от ИТ сферата, но сме преминали през различни курсове, работили сме в различни фирми и сме натрупали разнообразен опит. При съвместната ни работа често се налага да измисляме, дискутираме и вземаме решения заедно, което допълнително ни сплотява. Освен програмирането, обаче, са нужни познания в много други сфери. За целта имаме ментори, които ни помагат със съвети и достъп до мрежа от контакти. Получихме възможност да влезем в предприемаческата среда, като се запознахме с много интересни хора, с които обменяме идеи“.

Младостта на проекта, решимостта и постоянството на екипа на Lexis, разбира се, се сблъскват с предизвикателството да спечелят доверието на бизнеса. Деян разказва, че продуктът бори липсата на информация и скептицизма към новото с представяне на възможните му приложения в много области на бизнеса. „Най-трудната задача е да намерим баланса при решаването на конкретен проблем и намирането на общо решение за всички сфери на клиентското обслужване. Насърчава ни фактът, че бизнесът осъзнава нуждата от внедряване на иновативни софтуерни решения, които оптимизират работния процес“, пояснява Деян. Той допълва, че е достатъчно да има комуникация между бизнеса и крайните клиенти, за да има пазар и за техния софтуер. „Факт е, че компютрите помнят повече от хората и също така търсят по-бързо. Проучвания показват, че е нужна оптимизация в банковия сектор и в услугите, като различните алгоритми достигат до 35% ускорение. Моделът на сътрудничество между роботи и хора ще навлиза с все по-големи темпове, като се стремим нашият продукт да е пионерът в България“.

А след това накъде? Деян мечтае първо да наситят родния пазар, после този на Балканите и Европа. А междувременно петимата студенти предприемачи  остават тук, защото „екосистемата в България се развива и примери за успешни компании не липсват“. „Пожелаваме си и ние да станем един от тях“. Ние им стискаме палци. Дотогава те и Lexis ще вземат изпит след изпит в университета и в бизнеса.

Подкрепи Economic.bg