Лидерите на Европа решават съдбата на Гърция

Банките в южната ни съседка все още остават затворени

Лидерите на Европа решават съдбата на Гърция

Лидерите на страните от еврозоната се събират в Брюксел, за да обсъдят има ли начин за спасяване на Гърция и за провеждане на нови преговори, след като гръцкият народ каза „не“ на реформите чрез референдума в неделя.

Очаква се днес Гърция да представи новия си финансов министър Евклидис Цакалотос, който до момента водеше преговорите с кредиторите, заради нежеланието на европейските лидери да общуват с Янис Варуфакис.

Междувременно гръцките банки остават затворени поне до сряда. За момента остават в сила ограниченията за теглене до 60 евро на ден от банкоматите.

Международните кредитори очакват южната ни съседка спешно да предложи конкретни мерки за стабилизиране на икономиката си.Това каза германският канцлер Ангела Меркел след снощната си среща с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Той от своя страна заяви, че френските и германските власти очакват от гръцкия премиер Алексис Ципрас предложения за решаване на проблема с гръцкия дълг.

„Вратата остава отворена за дискусии, сега правителството на Ципрас трябва направи свои предложения – сериозни и заслужаващи доверие“, поясни Оланд.

Меркел подчерта още, че „предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма за европейска стабилност все още не са налице“.

Коментари: 0