Лидерите от БРИКС настояват за многостранна световна търговска система

В подписаната в Йоханесбург декларация се поема ангажимент за активна борба с корупцията

Лидерите от БРИКС настояват за многостранна световна търговска система
312 ~ 1 мин. четене

Лидерите на петте страни от групата БРИКС подписаха декларация, подкрепяща отворена за всички многостранна търговска система, както е предвидено в правилата на Световната търговска организация, предаде Reuters.

На срещата си на върха в Йоханесбург Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) се зарекоха да се борят с едностранния подход в международната търговия и протекционизма на фона на митническата политика на американския президент Доналд Тръмп.

"Признаваме, че многостранната търговска система е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Подчертаваме важността на отворената световна икономика", гласи декларацията, подписана от лидерите на петте страни.

Те изразиха намерение съвместно да се противопоставят на традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността, да поддържат "честен, справедлив и равноправен международен ред въз основа на залегналите в Устава на ООН принципи" и да съдействат за създаването на "справедлива данъчна система в условията на цифрова икономика". Групата на петте страни е единодушна, че световната организация има централна роля в международните дела, включително в борбата срещу тероризма.

В подписаната в Йоханесбург декларация се поема ангажимент за активна борба с корупцията и за отказване на убежище на уличените в това престъпление лица.

Подкрепи Economic.bg