Лиляна Павлова: Вече имаме самочувствие в Европа

България по-лесно ще защитава позициите си в ЕС след председателството, смята ресорният министър

Лиляна Павлова: Вече имаме самочувствие в Европа
Автор: Вероника Тонева
Осъзнахме, че не ни познават добре, че не знаят културата ни, но благодарение на председателството станахме по-разпознаваеми. Вече ще имаме самочувствие и ще сме по-убедителни, когато защитаваме позициите на България – и при двойния стандарт при храните, и при следващата многогодишна финансова рамка. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Economic.bg.

Според нея усилията трябва да са насочени към запазването на единството на 27-те държави членки (без Великобритания – бел. ред.), тъй като „само така ще можем да отстоим правата на нашите на гражданите в ЕС“.

„Най-важният ни акцент са Западните Балкани. Темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани ще остане като акцент от Българското председателство. Темата за Западните Балкани е толкова национална, колкото за всяка страна от Балканите . Ако искаме да говорим за сигурност и стабилност, това се случва през Западните Балкани“, смята Павлова. Според нея транспортната свързаност на Западните Балкани има пряк резултат и полза за България. „Потребител на всичко ще бъде българският бизнес и гражданите. Тази инфраструктура ще бъде изградена и на територията на страната. Най-важно е дългосрочната перспектива - трябва да бъде интегрирана в европейското семейство. Тяхното присъединяване е важно за цялостта на Европа“, добави министърът.

Тя добави, че в момента светът се намира в ситуация, в която геополитически нещата са много динамични - и търговските отношения на САЩ, и миграционният натиск в световен мащаб, и дебатът за климатични промени, и ситуацията със сигурността в отношенията между Турция, Близкият изток и Европа, и Brexit. Тази година по съвпадение, за добро или лошо, по време на нашето председателство, този дебат се проведе в голяма част“, каза Павлова.

„За нас беше чест, че започна дебатът за излизане на Великобритания от ЕС, сега и пред Австрия предстоят тежки дебати. И трябва принципът за единство да продължи, защото само единни ще успеем да отстоим правата на европейските граждани“, каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Коментари: 0