\"Лирекс\": Невъзможно е доставянето на машините за гласуване в срок

Част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок

\
1008 ~ 1 мин. четене

От компанията, която подаде единствената оферта за доставка на устройства за машинно гласуване на изборите на 26 март изпратиха до медиите своята позиция по случая. Според тях през целия процес по кандидатстването „Лирекс“ е била готова да реализира всичко, което зависи от нея, за да осигури машинно гласуване на изборите.

Компанията разполага с готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти, допълват от там и уточняват, че казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок.

Посочва се още, че при наличието на всички необходими компоненти е необходима около една седмица за сглобяване и настройка на машините. В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В допълнение, ако някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец.

„Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок“, пишат от компанията.

Подкрепи Economic.bg