Германия ще остане затворена до 10 януари

По Коледа мерките ще бъдат разхлабени, заяви канцлера Ангела Меркел

Германия ще остане затворена до 10 януари

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германия реши да удължи ограничителните мерки за борбата с COVID-19 до 10 януари, заяви канцлерът Ангела Меркел след разговор с германските лидери, пише Reuters. Мерките, които трябваше да изтекат на 20 декември тази година, включват затваряне на ресторантите и хотелите, както и ограничаване на груповите събирания.

„Ще удължим мерките, но реално нещата остават такива, каквито са. На 4 януари отново ще се съберем, за да съгласуваме дали да има облекчаване на мерките или затягане”, поясни Меркел.

Маркус Содер, лидер на южната провинция Бавария, заяви, че големият брой смъртни случаи оправдават запазването на ограниченията до януари. „През следващите няколко седмици също ще обмислим дали всичко това е достатъчно“, казва той.

От срещата става ясно, че ограниченията за събирания ще бъдат „леко облекчени” по време на Коледа, за да могат семействата да се съберат. "Подробности за това разхлабване ще бъде обявено на по-късен етап", заяви Меркел.

Германският канцлер посочи, че не може да каже кога ЕС ще разреши масово използване на ваксина срещу COVID-19.

„Не мога да кажа дали това ще стане преди или след Коледа. Трябва да изчакваме”, добави тя. Меркел допълни, че веднага щом има одобрена ваксина от здравните власти, тя ще бъде първо за здравните работници, силите на реда и хората в най-рисковите групи.

Коментари: 0