СЗО: Ваксините срещу COVID няма да са достатъчни за всички

През следващите 3 до 6 месеца в световен мащаб ще има недостиг, което ще доведе до ново нарастване на случаите

СЗО: Ваксините срещу COVID няма да са достатъчни за всички

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу COVID-19, за да се предотврати ново нарастване в броя на случаите. От организацията заявиха, че първите ваксини за страните ще бъдат налични през второто или трето тримесечие на 2021 г.

„Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване в броя на случаите”, заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън. Той добави, че първите доставки ще са в ограничени количества и трябва да се приоритизират групите, за които да бъдат използвани.

От Световната здравна организация призоваха правителствата да продължат с прилагането на ограничителните мерки, за да се избегне нова вълна на заболяването.

Междувременно изпълнителният директор на американската фармацевтична компания Pfizer Алберт Бурла, която вече започна доставки на ваксината си за Великобритания, призова лидерите да не бързат с отварянето на икономиките си.

А рeгиoнaлният диpeĸтop нa CЗO зa Eвpoпa Xaнc Kлyгe заяви преди няколко седмици, че континентът е можел да избегне втората вълна, ако е спазвал предписанията на организацията – носене на маски и дистанция. Според него „несериозното поведение” на гражданите е довело до криза в здравните системи и до крах на редица икономики.

Коментари: 0