Лондон и Брюксел си дават последен шанс

Пет седмици делят Великобритания от окончателното излизане от ЕС

Лондон и Брюксел си дават последен шанс

Снимка: Pixabay

Великобритания и Европейският съюз подновиха преговорите лице в лице в събота. Това ще е последният опит за постигане на търговско споразумение помежду им, тъй като до крайния срок на преходния период по Brexit остават пет седмици.

Преговарящият от ЕС Мишел Барние пристигна в Лондон по-рано днес, за да дискутира заплетения казус с британския си колега Дейвид Фрост. Всяка от страните призовава отсрещната да направи компромиси – до момента неуспешно.

Нерешените спорни точки остават три. То са риболовът, държавната помощ и как ще се разрешават бъдещи спорове.

Великобритания напусна блока на 31 януари тази година. На 31 декември пък изтича преходният период по Brexit, в рамките на който страната се възползваше от предимствата на ЕС и на практика нямаше реална промяна в третирането ѝ. Месеците досега бяха предвидени за финализиране на споразумението за двустранните им търговско отношения.

Окончателното излизане на Обединеното кралство от блока без сделка ще удари финансовите пазари и би нарушило деликатните вериги за доставки на страната, които се простират из цяла Европа, а и извън нея. Всичко това – в момент, когато светът се бори с огромните икономически последици от коронавирусната пандемия.

Коментари: 0