Лондон иска Брюксел да забрани ново отлагане на Brexit

След разговор между Борис Джонсън и Ангела Меркел за Даунинг Стрийт постигането на споразумение е невъзможно

Лондон иска Брюксел да забрани ново отлагане на Brexit

Снимка: БТА

Великобритания ще заеме агресивна позиция спрямо ЕС, ако преговорите за Brexit се провалят. Лондон планира да заплаши да спре сътрудничеството си в областта на сигурността, за да убеди Блока да не позволява ново отлагане на Brexit. Това е казал източник от Даунинг Стрийт, пожелал анонимност, пише Reuters.

„Правителството няма да преговаря повече, така че каквото и да е ново отлагане на Brexit би било напълно безсмислено. Ние или ще напуснем ЕС на 31 октомври без споразумение, или ще има нови парламентарни избори и след това ще напуснем без споразумение“, обяснил е източникът.

С оставащи само 23 дни до крайния срок на напускането, развръзката на Brexit остава дълбоко несигурна. И Лондон, и Брюксел, се опитват да се поставят в такава позиция, че да не носят вината за потенциално ново отлагане на излизането на Кралството от Блока или за Brexit без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения (т.нар. „твърд Brexit”).

Европейските лидери реагираха песимистично на последните предложения от британския премиер Борис Джонсън за преодоляване на застоя по темата за Brexit и на фона на продължаващите преговори много дипломати коментират, че шансовете за бързо постигане на споразумение преди 31 октомври са ниски.

„Преговорите вероятно ще приключат тази седмица“, казал е още източникът и е добавил, че който се надява германският канцлер Ангела Меркел да помогне на Лондон, е „луд“.

Бившият британски министър по пенсионната политика Амбър Руд, която миналия месец напусна както министерския пост, така и управляващата Консервативна партия заради стратегията на Джонсън за Brexit, коментира пред BBC, че източникът на информацията изглежда като старшият съветник на премиера – Доминик Къмингс.

„Изказванията звучат гневни и отчаяни. Тъй като те не са отречени от Даунинг Стрийт №10, може да се предположи, че те идват от центъра, от съветника на министър-председателя. Това разкрива, че там не изглежда да има някакъв съществен план“, коментира Руд.

Друг източник от Даунинг Стрийт е казал, че постигането на споразумение за Brexit е на практика невъзможно, тъй като Меркел е казала на Джонсън, че каквото и да прави Северна Ирландия, която е съставна част на Обединеното кралство, трябва да остане в митническия съюз на ЕС. По думите на Меркел Северна Ирландия трябва да остане в митническия съюз, както и в пълен синхрон с правилата на ЕС, завинаги.

„Ако това представлява нова утвърдена позиция, тогава това означава, че постигането на споразумение е на практика невъзможно не просто сега, но и когато и да било. Освен това това показва, че те искат да убият Белфасткото споразумение“, казал другият източник от британското правителство.

Отново от изказване на британски правителствен източник става ясно, че на Даунинг Стрийт не вярват, че ЕС не води сериозни преговори относно новите предложения на Джонсън за Brexit.
Коментари: 0