Лондон може да тласне към промяна глобалната телеком индустрия

С решението си да забрани Huawei в своите 5G мрежи

Лондон може да тласне към промяна глобалната телеком индустрия

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Решението на Великобритания да забрани оборудването на Huawei в своите 5G мрежи е не само поредният и то тежък удар за китайския гигант, но и има потенциала да доведе до по-широки промени в телекомуникационната индустрия. 

В момента шведската Ericsson и финландската Nokia са единствените други производители, предоставящи цялостни решения за 5G мрежи, и те, заедно с корейската Samsung, са непосредствените бенефициенти на кампанията, водена от САЩ срещу Huawei, пише Reuters. 

Но американското правителство и много други сега предлагат нов, по-отворен подход към архитектурата на безжичната мрежа, наречен Open RAN. Идеята е оборудването на различни доставчици да е съвместимо по между си, което ще позволи на телекомите да използват смесени решения. Това ще даде шанс за по-голяма гъвкавост и намаляване на разходите. 

Така или иначе конкурентите на Huawei едва ли ще видят незабавен ефект и ръст на продажбите след забраната на марката във Великобритания, тъй като инвестициите в телеком оборудване изискват повече време. Не случайно Лондон даде на операторите срок до 2027 г., за да подменят 5G технологиите на Huawei. 

Що се отнася до Nokia и Ericsson, и двете вече присъстват на британския пазар. В световен мащаб обаче шведският играч изпреварва финландския конкурент по отношение на 5G надпреварата, печелейки преднина в страни, където Huawei е блокиран. Изоставащата Samsung също не е изключено да получи тласък сега. 

Open RAN пък ш шанс за компании като Qualcomm, Oracle, Microsoft, Cisco, Intel и Nvidia също да разширят присъствието си на телеком пазара, на който вече играят роля на доставчици на рутери, чипове и софтуер. Стартиращи компании като Mavenir, Altiostar и Parallel Wireless, които създават софтуер за Open RAN и развиват партньорства с големите хардуерни компании, също биха могли да се възползват.

„Геополитическата несигурност им осигурява много необходимата точка за влизане – сега зависи от играчите да се възползват от тази възможност и да покажат, че са готови за премиера“, заяви Стефан Понграц от фирмата за пазарни проучвания Dell’Oro.

Телекомите също са ентусиазирани от идеята Open RAN, тъй като това може да намали разходите им, но едновременно с това са и напрегнати от продължаващата несигурност. Анализатори изчислиха, че премахването на вече съществуващото оборудване на Huawei от британските мрежи ще коства на индустрията около 2 млрд. лири. 

Коментари: 0