Лондон няма да оттегли искането си за Brexit

Британското правителство продължава да убежада депутатите да подкрепят споразумението с ЕС

Лондон няма да оттегли искането си за Brexit

Правителството на премиера Тереза Мей отказва да публикува пълния правен съвет от Брюксел за Brexit

Снимка: БТА

Лондон няма да оттегли нотификацията си до Брюксел, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. Това е каза говорителят на британския премиер Тереза Мей повод публикуваното становище на генералния адвокат на Европейския съд Манюел Кампос Санчез-Бордона, че Brexit може да бъде спрян едностранно от правителството на Мей, пише Reuters. Представителят на британския премиер е посочил, че коментарите на Бордона не са последна инстанция.

В същото време британското правителство влиза във все по-остър спор с парламента заради отказа си да публикува пълния правен съвет, който Лондон е получил от Брюксел по темата за споразумението за Brexit. Мнението на европейския генерален адвокат е част от този цялостен съвет. Сблъсъкът между кабинета на Мей и депутатите заплашва да помрачи петдневния дебат в парламента по споразумението какви да са бъдещите политически и икономически отношения между Лондон и Брюксел след 29 март 2019 г. На 11 декември народните представители трябва да гласуват дали приемат документа.

Опозиционните партии и малката северноирландска партия, която крепи правителството на малцинството на Мей, осъдиха министрите от кабинета ѝ, че дават само общи насоки каква е правната основа на споразумението за Brexit. Миналия месец британският парламент гласува да принуди правителството да направи целия съвет от Брюксел публично достояние.
Коментари: 0