Лондон откри „критични“ дефекти в технологията на Huawei

Новината идва в чувствителен момент за китайската компания, подложена на все по-силен международен контрол

Лондон откри „критични“ дефекти в технологията на Huawei

Снимка: БТА

2246 ~ 2 мин. четене

Британските разузнавателни сили откриха пукнатини в сигурността на телекомуникационното оборудване на Huawei, които може да изложат на риск мрежите на страната. Правителствената агенция е наредила на компанията да отстрани недостатъците, предава Bloomberg.

„Критични потребителски уязвимости“ бяха открити във фиксираните широколентови продукти на китайския доставчик, се посочва в доклада на Надзорен съвет на Центъра за оценка на киберсигурността на Huawei (HCSEC). В него се посочва още, че те са вследствие на лошо качество на кода и стара операционна система.

„Британските оператори трябва да предприемат извънредни действия за намаляване на риска.“

Центърът за киберсигурността на Huawei, намиращ се близо до Оксфорд в Англия, беше създаден между базирания в Шънджън технологичен гигант и британското правителство. Целта е да се изследват хардуерът и софтуерът.

В годишния доклад, публикуван в четвъртък, надзорният съвет на HCSEC казва, че Huawei вече е отстранила проблема със сигурността и не е открита доказателства за експлоатирането му. Новината обаче дава нова храна на опасенията за уязвимости в оборудването на китайската компания.

Анализаторите определят разкритието за дефектите като такова с „национално значение“. От Центъра за национална киберсигурност във Великобритания все пак не смятат, че уязвимостите са вследствие на намеса на китайската държава.

Новината обаче идва в чувствителен момент за Huawei. Британските власти вече решиха да изключат оборудването на компанията от петото поколение мобилни мрежи. А в момента се извършва щателен анализ на ролята на китайското оборудване и във фиксираната широколентова инфраструктура.

Говорител на Huawei коментира, че представляваната от него компанията е единственият доставчик, който е изправен пред толкова строго ниво на контрол. От компанията призоваха за равнопоставен подход при оценяването и определянето на стандартите за сигурност.

По-рано Великобритания бе решила да даде на Huawei частичен достъп до 5G мрежите си, но през юли направи рязък завой в подхода си. Действията на правителството съвпаднаха с поредната порция санкции на САЩ срещу китайската компания, както и с пристъпването към двустранните преговори между Лондон и Вашингтон относно бъдещите им отношения след Brexit.

Подкрепи Economic.bg