Демократите прокараха през Камарата пакет от стимули за $2.2 трлн.

Предстои гласуване в Сената, което почти сигурно ще бъде загубено заради липсата на мнозинство

Демократите прокараха през Камарата пакет от стимули за $2.2 трлн.

Снимка: Pixabay

296 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След продължилите десетки часове преговори между председателя на долната камара на щатския парламент Нанси Пелоси и финансовия министър Стивън Мнучин, в крайна сметка те не бяха успешни. Поради това Демократическата партия внесе самостоятелен законопроект за подкрепа на американските домакинства, засегнати от коронавирусната криза. Общата стойност на пакета е 2.2 трлн. долара, докато Републиканците настояваха за доста по-малко средства - 1.6 трлн. долара.

Нормативният акт беше гласуван веднага в долната камара и беше приет с 214 гласа "за" срещу 207 "против". предстои гласуване в Сената, който обаче е под контрола на Републиканците.

Това ще е втрият подобен пакет след гласуваните през пролетта 2 трлн. долара за стимулиране на бизнеса и домакинствата в коронакризата. Заедно с отпуснатите от Белия дом средства, общата подкрепа за икономиката се оценява на повече от 3 трлн. долара.

На фона на тежките преговори се появи и новината, че Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп са с положителни тестове за коронавирус. Специалисти твърдят, че ако не друго, това ще доведе до голяма несигурност в позицията на Тръмп в президентските избори, които са след малко повече от месец.

Нито един републиканец от Камарата не гласува за стимулиращия пакет, докато 18 демократи, които са от "колебливите членове", не го подкрепиха. Техният аргумент е, че приемането ще попречи на усилията за намиране на двупартийно решение.

„Днешният пакет е поредното партизанско упражнение, което никога няма да стане закон“, заяви представителката Абигейл Спанбергер, един от демократите, които гласуваха „против“.

Икономическите данни вече отчитат затихващото въздействие на стимула от март, като доходите на американците са паднали най-много през август.

Въпреки че Тръмп и неговите помощници продължават да изразяват увереност във възстановяването на американската икономика, през последните дни големи компании обявиха съкращения на работните места. Walt Disney Co. заяви, че освобождава 28 000 служители, а United Airlines Holdings Inc. планира да съкрати над 13 000 души.

Първоначално демократите искаха пакетът да бъде дори още по-голям - за 3.4 трлн. долара, който те прокараха през камарата през месец май, но тогава той беше блокиран в горната камара.

Републиканците определят законопроекта като част от политическата кампания на демократите и поставят под въпрос желанието им за помощ към американците.

От своя страна републиканците са предложили на Пелоси максимум 1.6 трлн. долара, които те смятат за достатъчни.

Подкрепи Economic.bg