Лондон препоръча само чекиран багаж при летене

Правителствените насоки за безопасност при полети срещнаха остра критика от авиационния бранш

Лондон препоръча само чекиран багаж при летене

Пътник на летище Хийтроу

Снимка: БТА

Правителството на Обединеното кралство публикува насоки, предназначени да сведат до минимум рисковете от коронавирус при летене. Препоръките казват, че целият багаж трябва да бъде чекиран, пътниците трябва покриват лицата си на летището, а контактът лице в лице с персонала трябва да се сведе до минимум, предава BBC.

Министерството на транспорта заяви, че остават съветите му хората да избягват несъществените пътувания.

Насоките привлякоха бързо острите критики на компаниите от авиационния бранш.

Авиокомпанията Ryanair заяви, че съветите за ръчния багаж са "безсмислени", като отбелязва, че чекираните куфари се обработват и докосват от множество хора, докато ръчният багаж се докосва само от пътника.

Вместо това нискобюджетната компания препоръча на пътниците да минимизират чекирания багаж в полза на една или две чанти ръчен багаж.

Авиационната индустрия беше силно засегната от ограниченията за пътуване заради коронавируса, като организацията Airlines UK предупреждава, че правилата за карантина "биха убили ефективно въздушните пътувания".

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви: „Съветът на правителството в момента остава да се избягват всички несъществени пътувания, но днес ние предприемаме необходимите стъпки, за да гарантираме, че е създадена рамка, за да може авиационната индустрия да се възстанови бързо, но и безопасно, след премахване на ограниченията за пътуване".

Правителствените власти също съветват пътниците да мият редовно ръцете си след докосване на повърхности и да останат седнали през повечето време на полета, доколкото е възможно.
Коментари: 0