Лондон се отказва от строгите гранични проверки след Brexit

Очаква се скоро правителството да обяви официално, че няма да иска удължаване на преходния период

Лондон се отказва от строгите гранични проверки след Brexit

Снимка: БТА

1576 ~ 2 мин. четене
Очаква се британското правителство да се отметне от първоначалния си план и да приложи много по-малко строги гранични проверки на стоките, влизащи от страните от Европейския съюз след края на преходния период за Brexit, който изтича в края на тази година. 

Financial Times съобщава, че министрите са се отказали от плановете за въвеждане на пълни проверки след натиск от страна на бизнеса. Правителствен източник заяви пред BBC, че ще има „прагматичен и гъвкав подход“ поради коронавируса.

Обединеното кралство се ангажира да въведе контрол върху вноса на стоки от ЕС през идния януари. Но източникът заяви, че министрите признават влиянието на вируса върху бизнеса и затова прагматизмът и гъвкавостта върху вноса имат смисъл. Целта е „да се помогне на бизнеса да се приспособи към промените“, които сега са неизбежни.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз в края на януари 2020 г., но е в преходен период до края на тази година.

Скоро правителството вероятно ще потвърди официално, че няма да иска удължаване на преходния период – въпреки коронавирусната криза. Все пак се очаква промяна, поне в краткосрочен план, по отношение на проверките, извършвани върху вноса.

През февруари министър Майкъл Гоув заяви, че контролът върху вноса е "необходим", за да се запазят границите на страната "сигурни и безопасни" и да се събират съответните данъци.

Сега в пристанищата на Обединеното кралство като Дувър се планира "временен лек режим", независимо дали вносът е от ЕС или не, според Financial Times.

Предложението се прилага само за правилата за внос, които Обединеното кралство ще определи. Проверките на износа за ЕС ще бъдат определени от Брюксел.

Премиерът Борис Джонсън ще се срещне дистанционно с председателите на Европейската комисия, Съвета и Парламента, тъй като преговорите се активизират в опит да се гарантира сделка с ЕС.

Преговарящите екипи във Великобритания и ЕС също се споразумяха за "активен график" през юли, с възможни лични дискусии, ако насоките за обществено здраве им позволяват, заяви говорител на Даунинг стрийт. Идеята е темпът на разговори да бъде активизиран, така че преговарящите ще се срещат във всяка от петте седмици между 29 юни и 27 юли.

Новите подробности дойдоха, след като поредният кръг от преговорите не успя да постигне пробив миналата седмица.

Изказвайки се в Брюксел, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обвини Обединеното кралство, че „отстъпва“ на договорената политическа декларация и заяви, че „няма значителни области на напредък“. Колегата му от Даунинг Стрийт Дейвид Фрост заяви, че ще трябва да "засилят и ускорят" процеса, за да има някакъв шанс за споразумение.

И двете страни заявиха, че дистанционните срещи са достигнали своя предел и че ще са необходими лични, за да се постигне напредък.

Обединеното кралство има време до края на юни да поиска "преходният период" – през който страната остава в единния пазар и митническия съюз – да бъде разширен до следващата година. Но премиерът многократно е изключвал това като възможност. 
Подкрепи Economic.bg