Британската икономика се срина с над 20% през април

Паундът не се впечатли особено от мрачните данни за икономиката

Британската икономика се срина с над 20% през април

Снимка: БТА

Британската икономика се сви с рекордните 20.4% през април спрямо март, което е ефект от блокадата, която в крайна сметка правителството наложи в опит да овладее разпространението на коронавируса. Това показват официалните данни от петък, които могат да се смятат за най-големия спад на икономиката преди дълго и бавно възстановяване, предава Reuters.

За трите месеца до април брутният вътрешен продукт се сви с 10.4% спрямо предходния тримесечен период, съобщи още Службата за национална статистика. Данните са над очакванията от икономистите, анкетирани от Reuters, които прогнозираха месечен спад от 18.4% и свиване за периода февруари - април с 10%. В сравнение с април миналата година икономиката на Острова се е свила с 24.5%, съобщиха от британската статистика.

„В съответствие с много други икономики по света коронавирусът оказва тежко влияние върху икономиката ни“, каза финансовият министър Риши Сунак.

Свиването, последвано от спад в размер на 5.8% през март, ще подтикне правителството да продължи с плановете за облекчаване на ограниченията за индустриите, които се борят за оцеляване в момента. Правителствените мерки, включително схема за изплащане на средства на работници, които са временно съкратени, наред с безвъзмездните средства, заемите и намаленията на данъци за компании, означават, че Великобритания, има „най-добрият шанс за бързо възстановяване, при отваряне на икономиката“, обясни Сунак.

Данните идват в деликатен момент за премиера Борис Джонсън, който тази седмица се изправи срещу нарастващи критики от политици и научни съветници, които публично обвиниха неговата консервативна администрация, че направи поредица от сериозни грешки от началото на епидемията.

Следващата седмица се очаква голяма част от сектора за търговия на дребно във Великобритания да отвори отново, стига магазините да спазват правилата за социално дистанциране.

Производството в доминиращия сектор на услугите намалява с 19% през април спрямо март, докато индустриалното производство намалява с над 24%, а строителството се срива почти наполовина.

„Почти всички области на икономиката бяха засегнати, като пъбовете, образованието, здравеопазването и продажбите на автомобили дадоха най-голям принос за този исторически спад“, заяви заместник-националният статистик за икономическата статистика Джонатан Аутхоу, цитиран от Bloomberg.

Bank of England и бюджетната служба на страната предупредиха, че Великобритания може да се насочи към най-дълбоката си рецесия от три века насам тази година. Гуверньорът на централната банка на Великобритания Андрю Бейли заяви в сряда, че може да забележи някои признаци на икономическо възстановяване, тъй като някои от ограниченията бяха премахнати, но той предупреди, че все още има вероятност да има дългосрочни икономически щети.

В същия ден Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че Великобритания е напът към най-дълбокия спад сред страните, които ОИСР покрива с икономическата си прогноза. Институцията очаква британската икономика да се свие 11.5% през тази година.

Очаква се безработицата да достигне проценти, които не се наблюдават от средата на 90-те години на миналия век, като повече от 7500 съкращения на работни места са обявени само в четвъртък. Това се случва успоредно с мащабната държавна подкрепа, която накара данъкоплатците да плащат заплатите на над 11 млн. души на цена от 27 млрд. паунда досега.

Британският паунд не се впечатли особено от мрачните данни за икономиката. Веднага след публикуването им той спадна с 0.2% спрямо долара към 09:27 ч. българско време, като по-късно редуцира спада до едва 0.02% - към 10:20 ч. - и един паунд се обменяше за 1.2593 долара.

Коментари: 0