Част от градския транспорт в София най-после ще се движи в синхрон

Засега се въвежда експериментално синхронизиране на шест трамвайни линии през уикендите

Част от градския транспорт в София най-после ще се движи в синхрон

Снимка: Economic.bg

Шест софийски трамвайни линии започват да се движат синхронизирано през уикендите. Става въпрос за линиите 3, 4, 8, 10, 12 и 18, които според новите си разписания ще минават през интервал от точно 5 минути, а не както досега в рамките на няколко минути да пристигат няколко превозни средства, след което дълго време няма никакво обслужване. Промяната се въвежда експериментално за срок от три месеца, считано от утре, 13 юни. За промяната съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), които са работили по въвеждането ѝ заедно с гражданската организация „Спаси София“.


За първи път в столицата се въвежда подобно синхронизирано разписание на градския транспорт. Това означава, че по ключовите за София артерии като ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Каменоделска“ до кв. „Орландовци“, трамваите ще са със среден интервал на движение от 5 минути по време на уикендите. Според инициаторите на промяната така ще се улеснят прекачванията и ще се гарантира, че със съществуващият ресурс ще се постигне равномерно обслужване на кварталите през целия ден.

Според градските активисти един от основните проблеми на столицата е нередовният градски транспорт, а целта на тази промяна е да се гарантира, че трамваите ще минават през точно определено време и така ще се съкрати времето за чакане по спирките. Крачката в посока оптимизация на разписанията цели да направи градския транспорт по-предпочитан и удобен за гражданите.

Промяната предвижда и значително ускоряване на някои трамвайни линии, които през почивните дни ще работят при съкратени разписания. „Досегашните разписания не отразяваха факта, че в почивните дни автомобилният трафик е значително намален и в резултат, трамваите се движат с много ниска скорост“, казва общинският съветник Борис Бонев.

От организацията добавят, че това е само първата фаза от плана за подобряване на градския транспорт в столицата и предстоят още промени.

„Вече работим по още подобрения, започвайки с ускоряването на шест тролейбусни линии, заедно с въвеждането на новата БУС лента по бул. „Патриарх Евтимий”, допълват от „Спаси София“.


Коментари: 0