АПИ затваря част от Околовръстното на София за повече от два месеца

Причината е, че се изгражда нов надлез, нужен за разширяването на шосето от „Царисградско шосе“ до „Младост“

АПИ затваря част от Околовръстното на София за повече от два месеца

Снимка: АПИ

Софийският околовръстен път в участъка си между „Горубляне“ и „Младост“ ще бъде затворен от тази неделя, 14 юни, до 10 септември заради изграждането на нов надлез, нужен за разширяването на шосето от „Цариградско шосе“ до „Младост“. Това стана ясно от думите на Георги Терзийски, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на инспекция тази сутрин на строежа на Околовръстното на София.

„Транзитният трафик ще бъде пренасочван към Северната скоростна тангента от магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, локалният ще използва булевардите „Александър Малинов“ и "Цариградско шосе", както и "Самоковско шосе" и ул. „Инж. Георги Белов“. Предвиждаме участъкът да бъде отворен на 10 септември, като причината за неговото затваряне е надлезът, който е изчерпал своята експлоатационна годност. Повече от 40 години от неговото построяване той не е ремонтиран основно и е опасен“, обясни Терзийски, цитиран от „Фокус“.

Работата по разширяването участъка на Околовръстното от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“, който е с дължина 6.5 км., започна през октомври 2019 г. Проектът предвижда преобразуване на двулентовия път в 6-лентов с две локални платна за движение, а цената за извършване на реконструкцията е 142.7 млн. лв. с ДДС и са от държавния бюджет.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. По време на днешната си инспекция Терзийски увери, че проектът ще бъде приключен по план.

Коментари: 0