Лондон: Шотландският референдум е неизбежен

Последиците от допитването изглеждат непредвидими

Лондон: Шотландският референдум е неизбежен

Вторият референдум за независимост на Шотландия изглежда неизбежен и министрите от британското правителство смятат, че е въпрос на време кога ще бъде проведен, пише Financial Times.

„Изглежда неизбежно, не мисля, че сме в позиция да го спрем“, твърди британски министър, запознат с разговорите по темата.

„Дебатът ще бъде единствено около датата“, твърди служител от офиса на британския премиер Тереза Мей.

Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че страната може да проведе гласуването за независимост в края на 2018 г., само месеци преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

Самата Тереза Мей смята, че няма нужда от подобно гласуване и правителството й ще се бори да го отложи за май 2019 г. или по-късно, когато Великобритания най-вероятно официално ще излезе от блока.

Управляващите в Единбург шотландски националисти настояват ререфендумът да се проведе през август или септември 2018 г., което би улеснило Шотландия да остане независим член на ЕС.

Ако допиването се проведе в този период, то би отслабило позициите на Обединеното кралство в преговорите му с Брюксел, които тогава ще са във финалната си фаза.

„Това, на което разчитат националистите е, че не можеш да водиш война на 2 фронта“, заяви източник близък до офиса на Тереза Мей. 

Перспективата за референдум за независимост на Шотландия, който би могъл да разкъса Великобритания само месеци преди напускането на ЕС, би предизвикал бурен обрат за Brexit с непредвидими последствия за петата най-голяма икономика в света.

Резултатите от референдума за Brexit, проведен през юни 2016 г., поставиха под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, тъй като Англия и Уелс гласуваха за напускане, а Шотландия и Северна Ирландия – за оставане в ЕС.

Шотландците като цяло са негативно настроени към правителството на Тереза Мей, смятайки, че то не защитава достатъчно добре интересите им. Те са твърди против излизането от общия пазар на ЕС и според допитванията искат нов референдум за условиятa на сделката за Brexit. Управляващите в Лондон обаче са категорично против.     

Коментари: 0