Лондон ще похарчи над €2 млрд. да планира твърдия Brexit

Говорител на Тереза Мей е потвърдил, че тя е готова да извади Обединеното кралство от ЕС без споразумение

Лондон ще похарчи над €2 млрд. да планира твърдия Brexit
Британското правителство се подготвя да похарчи извънредно 2 млрд. паунда (2.22 млрд. евро), за да се планира излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение, пише Business Insider. Информация за планирания разход е потвърдена от кабинета на премиера Тереза Мей.

Опозицията в Лондон срещу договореното от Мей споразумение с Брюксел какви ще са отношенията между Острова и Блока след 29 март 2019 г. расте и става все по-вероятно Brexit да се случи без никакво споразумение. Финансовият министър Филип Хамънд по-рано този месец написа в Twitter за планираното отделяне на средства за планиране, които ще се използват за минимизиране на хаоса покрай твърдия Brexit. Тогава обаче още не беше ясно колко точно пари ще се използват за целта.

Говорителят на Мей вчера е казал, че премиерът все още е готова да извади Обединеното кралство от състава на ЕС без споразумение, въпреки че многократно е била предупредена, че това би причинило значителни икономически трусове. „Колкото повече се доближаваме до 29 март, толкова повече решения ще трябва да се вземат, за да се уверим, че сме готови за сценарий без споразумение”, заявил е говорителят.

Очаква се този следобед британският кабинет да предприеме безпрецедентния ход да изпрати послание до  компаните в цялата страна да започнат незабавна подготовка за твърд Brexit. До 145-те хил. британски фирми, които изнасят стоки или услуги към ЕС, ще бъдат изпратени специални писма. Същевременно в цялата страна ще започне информационна кампания през социалните мрежи и реклами навсякъде.

Конкретните си планове как ще изразходи парите британското правителство ще изложи по-късно тази седмица. Според местните медии вътрешното министерство може да получи 500 млн. паунда за гранични служители. Министерството на околната среда ще получи 400 млн. британски лири за нова IT система и за запазване на износа на храна и риба от страната. Търговското министерство ще получи 130 млн. паунда да наеме нови преговорни екипи за търговските отношения, като тяхната задача ще е възможно най-бързо да сключат нови търговски споразумения с държави извън ЕС.
Коментари: 0