Лондон въвежда максимална скорост от 24 км/ч по обяд

От 2022 г. ще бъде въведена и такса на летище \"Хийтроу\" за всички по-стари автомобили

Лондон въвежда максимална скорост от 24 км/ч по обяд

Снимка: Pixabay

Лондон въвежда радикални мерки за справянето със замърсяването и насърчаване на пешеходството. Сред тях са максимална скорост от 24 км/ч на основни улици по обедно време. Първоначално те ще се приложат в т.н. "Сити" - финансовият център на столицата, където всеки ден над половин милион души ходят на работа. 

Ограничаването на максималната скорост до 24 км/ч може да влезе в сила още през 2021 година, като само изчаква одобрение от транспортното министерство. В момента средната скорост в района не надхвърля 17 км/ч заради тесните улици и задръстванията, пише automedia.bg.

Предвижда се и три от основните улици в тази част на града да бъдат отворени само за електромобили. Други артерии ще бъдат затваряни по обяд, за да насърчат работещите да ходят пеша по време на обедната си почивка. 

Общината в Лондон полага огромни усилия за намаляване на замърсяването и поощряване на велосипедите. От миналия месец в центъра бяха въведени нови, доста по-високи такси за по-стари автомобили. Такса между 10 и 15 британски лири на кола ще бъде въведена и на летище "Хийтроу" от 2022 г.  за всички по-стари дизелови и бензинови автомобили за достигане до летището, а таксите за паркиране ще бъдат отделни. 
Коментари: 0