Ще осъмне ли Лондон с кмет-мюсюлманин?

Мюсюлманин лейбърист води значително във вота

Ще осъмне ли Лондон с кмет-мюсюлманин?

Кандидатът на Лейбъристката партия 45-годишният Садик Кан засега води в изборните резултати от кметските избори в Лондон. Това показват резултатите от преброените досега около 60% от бюлетините от вчерашния вот, съобщават световните медии.

Подкрепата за Кан е 45%, като този резултат кара анализаторите да предричат, че синът на пакистански имигранти ще стане първият кмет на Лондон, който е мюсюлманин.

Основният му опонент за поста е кандидатът на Консервативната партия милионера Зак Голдсмит, който събира подкрепата на 35% от гласувалите. За да седне на кметския стол, някой от кандидатите трябва да събере повече от 50% подкрепа. Ако това не се случи, ще се проведе втори тур.

Британският премиер Дейвид Камерън и Голдсмит на няколко пъти се опитаха да обвинят Кан в симпатии към радикалния ислям. Той от своя страна отговори, че действията им го натъжават и свидетелстват, че са отчаяни.

На вчерашните избори британците гласуваха още за местни съвети в Англия и за регионални парламенти на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Според анализатори изборът на кмет между двамата се разглежда като вот за това дали Великобритания трябва да излезе от Евросъюза. Представителят на Лейбъристката партия Садик Хан, който произхожда от скромно семейство, се обявява твърдо за оставането на Великобритания в ЕС. От своя страна, консерваторът Зак Голдсмит – потомък на аристократичен род, иска страната да напусне ЕС.

Кметът на Лондон има голямо влияние върху транспорта, инфраструктурата и пазара на недвижимите имоти. В последните осем години кмет на Лондон беше консерваторът Борис Джонсън.

Коментари: 0