Лондонската фондова борса е готова да плати $27 млрд. за Refinitiv

Операторът иска да влезе в бизнеса с данни, който да му носи устойчиви приходи

Лондонската фондова борса е готова да плати $27 млрд. за Refinitiv
588 ~ 2 мин. четене
Лондонската фондова борса (LSE) е в процес на преговори за придобиването на доставчика на финансови данни Refinitiv Holdings Ltd, пише Reuters. Сделката, която се оценява на 27 млрд. долара, ще дойде малко по-малко от година, след като Blackstone Group придоби мажоритарен дял в Refinitiv от Thomson Reuters Corp. Тогава компанията за събиране и анализ на данни бе оценена на 20 млрд. долара.

От LSE заявиха, че ще платят за сделката с новоемитирани акции на LSE, превръщайки съществуващите инвеститори на Refinitiv в акционери в лондонската борса. Те ще притежават 37% от обединеното дружество и по-малко от 30% от правата на глас.

Thomson Reuters в момента притежава дял от 45% в Refinitiv. Медийната компания потвърди преговорите в свое изявление и заяви, че ще притежава 15% дял в LSE, ако сделката бъде финализирана успешно.
И LSE, и Thomson Reuters предупредиха, че успешното финализиране на сделката не е сигурно. Човек, запознат с въпроса, заяви в петък, че ако преговорите приключат успешно, договарянето може да стане факт следващата седмица.

Refinitiv не отговори веднага на молба за коментар, докато Blackstone отказа да коментира.
Акциите на Thomson Reuters достигнаха рекордно високо ниво, като търговията в Торонто затвори в петък с 4.5% ръст до 92.74 долара. Именно в петък Financial Times за първи път съобщи за преговорите. Акциите са се увеличили с 62% от края на януари 2018 г., когато Blackstone и Thomson Reuters обявиха сделката за Refinitiv.

Сливането значително ще разшири бизнеса с информационни услуги на LSE, който борсовият оператор опитва да изгради като по-стабилен източник на парични потоци.

„Глобалният обмен се фокусира все повече върху данните и технологиите като двигатели на приходите и по-малко върху действителното съчетаване на покупките и продажбите“, казва Кевин Макпартланд, ръководител на пазарната структура и технологичните изследвания в Greenwich Associates.

LSE управлява пазарите на акции и деривати, които включват LSE, Borsa Italiana, MTS и Turquoise. Компанията е и мажоритарен собственик на LCH, който доминира клиринга на евро суаповете. Бизнесът с информационни услуги включва услуги за финансово индексиране, сравнителен анализ и анализ.

Компанията има пазарна стойност от около 19.5 млрд. паунда и нетен дълг от около 1 млрд. паунда.
Подкрепи Economic.bg