Лошите новини в САЩ не спряха положителния път на индексите

S&P 500 и Dow Jones нараснаха с по над 12% миналата седмица

Лошите новини в САЩ не спряха положителния път на индексите

Снимка: Unsplash

1340 ~ 2 мин. четене
САЩ отчете повече смъртни случаи свързани с COVID-19 от която и да е друга страна в света. Регистрирани са приблизително 2 000 смъртни случая на ден през последните 5 дни, като общият им брой се доближи до 22 000 в страната. Въпреки лошите новини, индексите продължиха положителното си движение. 

През изминалата седмица S&P 500 успя да се покачи с 12.10%, а Dow Jones приключи седмицата на ниво от 23 719, след като успя да нарасне с 12.67%. Немският индекс DAX 30 достигна до 10 564 в края на седмицата, след като прибави 11% към стойността си. Американските, европейските и повечето други големи световни фондови борси бяха затворени по повод честването на великденските празници в петък. 

OPEC, Русия и други страни, които произвеждат нефт, се споразумяха в неделя да намалят производството на петрол с рекордно количество, което представлява 10% от глобалното предлагане, за да подкрепят цените на черното злато на фона на световната пандемия. Групата, известна като OPEC+, се съгласи да намали производството с 9.7 милиона барела на ден за периода май-юни, след като преговорите продължиха четири дни. През изминалата седмица WTI се понижи с 19%, докато Brent изгуби около 7% от стойността си. 

Златото от своя страна завърши доста успешна седмица, след като успя да се покачи с над 4% и отново е на път да тества нивото от 1 700 USD за тройунция. 

Акценти днес

Почивни дни

В понеделник европейските и някои други световни фондови борси ще останат затворени по повод честването на великденските празници. Фондовите борси в САЩ ще бъдат отворени. Финансови отчети Q1 Голям брой компании ще публикуват финансовите си отчети за първото тримесечие на година тази седмица, като сред най-значимите за инвеститорите ще бъдат Johnson & Johnson, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs, AMD, Tesco, Delta Air Lines и други. 

Инструменти на фокус 

Boeing Co. – 8 часова

Boeing е компания която проектира, произвежда и продава самолети, ракети, сателити и телекомуникационно оборудване по целия свят. Цената на акциите беше ограничена от психологическото ниво от 100 USD, след което последва рязко поскъпване. Импулсът бе ограничен на ниво приближаващо се до 50 периодната експоненциална средна, като днес ще последва повторен тест на образуваното ниво на съпротива.

EUR/USD – 8 часова

EUR/USD обърна посоката на тренда след като образува по-високо от предходното дъно. В момента валутната двойка се намира около 100 периодната експоненциална средна. Ако цената успее да пробие и задържи над това ниво, бихме получили сигнал за покупка. Индикаторът RSI все още не ни дава сигнал за прекупен пазар, което също подсилва мечите ни нагласи.

XAU/USD – Дневна

Рязкото негативно движение на златото беше ограничено на ниво около 1 450 USD за тройунция, от което последва бърза корекция. Суровината предстои да тества своето най-високо ниво от 1700.

Dow Jones – Дневна

След като се понижи с 36% от върха си, индексът направи корекция като в момента се намира около нивото на Фибоначи от 50%, където срещна съпротива. Индексите се движеха в положителна посока на фона на негативните новини около коронавируса. Това ни показва, че силата на продавачите е намаляла.
Подкрепи Economic.bg