Лудата надпревара за 3 трилиона на хай-тек гигантите

Да станеш пазарен лидер може да е по-лесно, отколкото да останеш такъв

Лудата надпревара за 3 трилиона на хай-тек гигантите

Снимка: Twenty20

832 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Технологичните гиганти вече са много големи и по всичко личи, че ще продължават да растат още и още. Двете най-скъпоструващи компании в света в момента се оценяват на около 2.5 трлн. долара – Microsoft наскоро изпревари Apple и засега държи лека преднина. Alphabet, компанията майка на Google, е малко под границата от 2 трлн. долара, а Amazon се оценява на почти 1.8 трлн. долара. Да не забравяме и Tesla, която наскоро прекрачи прага от 1 трлн. долара и вече струва около 1.25 трлн.

Тези пет компании сега се оценяват на общо почти 10 трлн. долара. Това е почти една четвърт от комбинираната пазарна капитализация от 41.8 трилиона долара на всички фирми в широкия американски индекс S&P 500, отбелязва CNN. Много скоро в него може да има шеста еднотрилионна корпорация – Meta Platforms (доскоро Facebook Inc.) се оценява на около 930 млрд. долара и продължава да върви към възстановяване.

Прогноза за 3 трлн. долара

Като се има предвид нарастващата мощ на технологиите, напълно е възможно всяка от тези шест компании скоро да струва поне по 2 трилиона долара, ако не и повече. А Microsoft и Apple вече чукат на вратата на трите трилиона долара. Други технологични играчи, като лидерите при чиповете Nvidia и китайската Tencent се приближават до пазарната оценка за трилион долари.

На пръв поглед е необяснимо как толкова много компании могат да струват толкова скъпо едновременно. Печалбите им обаче продължават да растат и това тласка нагоре акциите им. Ненаситният апетит на инвеститорите към технологиите обаче напомня на някои пазарни анализатори на дот-ком балона от края на миналия век. Това може да е предупредителен знак.

Ралито на Tesla напомня хода на Cisco през 2000 г. – ход, който отбеляза върха на балона през 2000 г.“, коментира Майк О‘Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading.

Той посочи, че акциите на Cisco скочиха с около 50% през първите три месеца на 2000 г., като анализаторите от Credit Suisse прогнозираха, че Cisco ще бъде първата в света компания за трилиони долари. Това не се случи. А компанията, която струваше около 550 милиарда долара в разгара на хай-тек манията преди две десетилетия, сега се оценява на около 240 милиарда долара.

Intel, друг лидер сред технологичните акции от края на 90-те, изпитва затруднения през последните няколко години и дори не е близо до пиковата си стойност от 2000 г. Това е доказателство, че да станеш пазарен лидер може да е по-лесно, отколкото да останеш такъв.

Няма гаранция, че Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и дори Tesla ще останат на върха. Никой не знае дали няма да се появят по-нови компании и технологии, които да придадат други нюанси на списъка с най-ценните фирми в света и през 40-те години той вече да изглежда съвсем различно от сегашния.

Подкрепи Economic.bg