Рокадата е факт – Apple вече не е най-скъпата компания в света

Тя падна от трона, след като не успя да оправдае очакванията за финансовите си резултати

Рокадата е факт – Apple вече не е най-скъпата компания в света

Снимка: Apple

11446 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Apple Inc. загуби короната на най-скъпоструващата компания в света. На трона вече е Microsoft Corp. Това се случи, след като акциите на производителя на iPhone продължиха да падат след обявените финансови резултати за изминалото тримесечие. Междувременно тези на другия гигант, който ден по-рано се похвали с по-впечатляващ отчет, скочиха.

Книжата на Apple поевтиняха с 3.6% до 147 долара, което понижи оценката на компанията до 2.41 трилиона долара. Справка в Yahoo Finance показва, че малко преди 21 ч. българско време те вече са леко нагоре, а капитализацията е в размер на 2.46 трлн. долара. Това обаче не е достатъчно за обратна рокада.

След като се повишиха с 0.7% – достатъчно да изпревари Apple – акциите на производителя на софтуер и облачни системи продължиха да растат. В момента те са с над 1.7% нагоре, гонейки цена от 330 долара за брой. Капитализацията на Microsoft се изчислява на 2.47 трлн. долара.

Акциите на Microsoft се търгуваха на рекордно високо ниво, отбелязва Reuters.

Apple бе първата компания, която достигна пазарна капитализация от 1, а след това и от 2 трилиона долара. Тя се превърна в най-ценната публично търгувана фирма в света, когато миналата година надмина държавния петролен гигант Saudi Aramco по оценка.

За последно Microsoft изпревари Apple по пазарна капитализация през 2020 г. А за пръв път прекрачи границата от 2 трлн. долара този юни, след обявяването на първата голяма актуализация на Windows от над пет години.Подкрепи Economic.bg