Приходите на Microsoft растат с невиждан от 2018 г. темп

Технологичната компания отчита сериозно търсене на облачните си услуги, но и при всички останали сегменти

Приходите на Microsoft растат с невиждан от 2018 г. темп

Снимка: БТА

432 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Финансовите резултати на Microsoft продължават да впечатляват, водени от успешния облачен бизнес на гиганта. Общите приходи на компанията за периода юли-септември растат с 22% на годишна база, което е най-бързият темп от 2018 г. Спрямо предходното тримесечие те са увеличили с 21%.

В парично изражение приходите достигат 45.32 млрд. долара, като за сравнение анализаторите очакваха 43.87 млрд. долара. Нетната печалба на Microsoft за периода достигна 20.5 млрд. долара, което е с 48% повече спрямо същото тримесечие на 2020 г.

Добрите резултати поведоха акциите на компанията и те поскъпнаха с 2% в късната търговия във вторник.

Перлата е при облаците

Сегментът Intelligent Cloud на Microsoft – който включва публичния облак Azure, корпоративните услуги, GitHub, SQL Server, System Center, Visual Studio и Windows Server – осигури приходи от 16.96 милиарда долара. Това е нарастване с 31% на годишна база и е повече от консенсусната прогнозна оценка от 16.51 милиарда долара на анализатори, анкетирани от StreetAccount, предава CNBC.

Microsoft заяви, че Azure и други облачни услуги са нараснали с 50% на годишна база през тримесечието.

Ейми Худ, финансовият директор на компанията, обяви, че през второто фискално тримесечие (октомври-декември) се очаква растежът на Azure да продължи. Същевременно компанията ще се възползва и от инерцията на Microsoft 365.

Звеното за продуктивност и бизнес процеси, което включва Dynamics, LinkedIn и Office, допринесе с 15.04 милиарда долара към приходи, което е представлява 22% ръст и е над консенсусната оценка на StreetAccount от 14.67 милиарда долара.

Бизнесът на компанията с персонални компютри, към който се причисляват Windows, устройства, игри и реклама при търсене, отчита приходи от 13.31 милиарда долара, което е ръст от 12%. Числото отново е над консенсуса от 12.72 милиарда долара.

Доставките на компютри са нараснали с 1% през третото тримесечие, според оценка на изследователя на технологичната индустрия Gartner. Все пак продажбите на Windows към производителите на устройства са нараснали с 10%, като Microsoft отчита, че ограниченията в предлагането на компютри са се отразили на този бизнес.

Подкрепи Economic.bg