„Луфтханза Техник“ разширява още базата си за ремонт на самолети в София

Заедно с три други проекта, дружеството получи сертификат за инвестиция клас „А“

„Луфтханза Техник“ разширява още базата си за ремонт на самолети в София

Снимка: Министерство на икономиката

820 ~ 2 мин. четене

„Луфтханза Техник“ ще разширява още базата си за ремонт на самолети на летище София. Това става ясно от инвестиционния проект на дружеството, който днес получи сертификат за инвестиции клас „А“. По план германският гигант ще вложи нови 27 млн. лв. в базата си, което последно разширение приключи в края на 2017 г. и с него тя стана най-голямата за концерна в Европа.

 

Днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи общо четири сертификата за инвестиции клас „А“, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Стойността на проектите е в размер на 110 млн. лв.

Друг голям одобрен проект е на българския производител „Алкомет”, който иска да увеличи производствения си капацитет и да повиши производствената ефективност. Компанията предвижда разширение и модернизация на съществуващо производство в завода си в община Шумен, тъй като предстои да подпише договор за доставки с голям клиент от автомобилния сектор, става ясно от съобщението. За осъществяване на изискванията на новия клиент дружеството планира да разшири производствената си база с изграждането на още един цех и същевременно да модернизира съществуващите. Размерът на инвестицията, като обща стойност на възлиза на 27 млн. лв. и с нея ще бъдат открити 33 нови работни места.

Третият проект, получил сертификат за инвестиция клас „А“ е на „ТЕХНОЙОН” за изграждане на завод за хидрометалургична преработка и производство на катодна мед и катоден цинк, отличаващ се с устойчивост и модерна функционалност в гр. Девня, област Варна. Размерът на инвестицията възлиза на 10.5 млн. лв., като ще бъдат открити 53 нови работни места.       

Инвестиционният проект на „Хармони 2012”, свързан с велц инсталация за преработка на цинк-съдържащи материали в гр. Кърджали, също ще бъде подпомогнат от държавата. Дружеството планира инвестиция от над 45.5 млн. лв., като в периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 54 нови работни места.

Борисов посочи, че с тези четири проекта от началото на годината по реда на Закона за насърчаване на инвестициите са издадени сертификати за клас инвестиция на 18 проекта, на обща стойност 415.2 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2602 нови работни места. По думите му се обсъждат и нови мерки и стимули в подкрепа на инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg