Лукарски: Произвеждаме качествено оръжие

България е лоялен партньор на НАТО, увери икономическият министър

Лукарски: Произвеждаме качествено оръжие

"България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща във „ВМЗ-Сопот“ с американска делегация, която посети завода, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

В състава на делегацията са представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Целта на американското посещение е да обсъдят възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ.

"Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции.

По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела.

По думите му, в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия.

Американското правителство предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

Директорът на ВМЗ-Сопот д-р инж. Иван Гецов очаква, че подобна визита е оценка за качеството на оръжейницата и "гаранция за перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни“.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница г-н Гецов в знак на признание за постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.

Коментари: 0