8 любопитни географски факта

Знаете ли кой е единственият град на два континента?

8 любопитни географски факта
11771 ~ 2 мин. четене

Земята е прекрасна и необятна. Колкото и да се опитваме да разберем тази планета, на която живеем в продължение на милиони години, винаги ще има още и още за откриване. А някои факти просто изглеждат нереални.

Тези изумителни географски факти ще ви накарат да видите света в съвсем нова светлина.

Антарктика е най-голямата пустиня на света


Представата на всеки човек за пустиня е много слънце и пясък. Но дефиницията за пустиня е „зона на земята, която не получава повече от 10 инча валежи годишно”.

Като се има предвид това определение, най-голямата пустиня в света е Антарктика. Антарктическата полярна пустиня обхваща 5,5 милиона квадратни мили и водата й е най-вече заключена в ледници и ледени покривки, оставяйки малко за растенията и животните.

90% от световното население живее в северното полукълбо


В света живеят 7,7 милиарда души, от които 90% са в северното полукълбо.

Русия е толкова голяма, че е дом на 11 часови зони


Покривайки 6,6 милиона квадратни мили, Русия е най-голямата страна в света, така че се разпростира в няколко часови зони. Страната обхваща общо 11 часови зони, което означава, че руснаците на единия край на страната биха могли да започнат деня си, докато руснаците от другата страна го завършват.

Диомидовите острови са на разстояние 3,8 км, но имат 21-часова разлика във времето


Беринговият проток и Диомидовите острови в средата – Снимка Wikipedia

Диомидовите острони да са съставени от Голям Диомид, собственост на Русия, и Малък Диомид, собственост на САЩ. И въпреки че са на разстояние от само 2,4 мили (3,8 км) един от друг, те се намират на противоположните страни на линията, която разделя часовите зони и така имат помежду си 21-часова разлика. Затова и са наричани острови Утре и Вчера.

 Истанбул е единственият град в света, който се разпростира на два континента


Ако се опитвате да посетите всичките седем континента, ударете с един куршум два заека, като се отправите към Истанбул, Турция. Това е единственият град в света, който се простира на два континента. Босфорът отделя европейската и азиатската част на града.

Африка е единственият континент, който се намира във всичките четири полукълба


Светът е разделен на четири полукълба въз основа на екватора и началния меридиан. Докато някои континенти попадат в две полукълба, Африка е единственият континент, който лежи във всичките четири.

Планините Апалачи потъват


Смята се, че Апалачите някога са били високи като Хималаите, но поради постоянната ерозия от дъжда и вятъра те се свиват.

А Хималаите растат


Планините се формират, когато тектонските плочи се сблъскат и изтласкват земята нагоре. Хималаите продължават да растат днес с около 0,78 инча годишно, тъй като тектонските плочи под Индия и Азия продължават да се промушват една под друга. Подобно на Апалачите, Хималаите са ерозирани, но с по-бавна скорост от тази, с която растат. Най-високата точка на Хималайските планини е връх Еверест.

Коментари: 0