Мадуро предложи нови избори, но не президентски

Днес изтича срокът, който му бе поставен от осем държави от ЕС

Мадуро предложи нови избори, но не президентски

Снимка: БТА

1052 ~ 1 мин. четене
Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи нови избори по време на митинг в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес, предадоха световните медии.

"Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори", заяви социалистът по време на проправителствения митинг.

Днес изтича осемдневният срок, който му бе поставен от седем държави от ЕС- Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция. След него те ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Мадуро отхвърли искането на европейските държави за свикване на нови президентски избори. Той го определи като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глада на страната си по време на митинг в Каракас.

Депутатът от опозицията Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. 

Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Николас Мадуро свика свое Учредително събрание. 

Междувременно генерал от венецуелските ВВС също изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глада до произвеждането на избори. Той обяви, че 90% от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.

Самопровъзгласилият се за временен президент Хуан Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент. 
Подкрепи Economic.bg