КЗП забрани нелоялна практика на Техномаркет

Веригата за техника е криела от потребителите, че прахосмукачка робот не работи върху черни повърхности

КЗП забрани нелоялна практика на Техномаркет

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани нелоялна практика на Техномаркет. Компанията е продавала роботизирана прахосмукачка, без да информира своевременно клиентите, че уредът не е предназначен за почистване на черни настилки и може да не функционира правилно. 

Проверката на Комисията идва по повод жалба на потребител, който е закупил въпросната прахосмукачка на стойност 679,00 лв. от „Техномаркет България“ АД и е установил, че по време на работа тя не заобикаля мебелите, а се блъска в тях, което е необичайно. Той се свързал с производителя, който го информирал, че продуктът не може да се ползва на черен под, тъй като той смущава сензорите.

По думите на потребителя при продажбата той не е бил запознат нито чрез етикета, нито от служителите на търговския обект с тази важна техническа характеристика. Информацията за това, че роботът не е подходящ за употреба на черен под се съдържа единствено в инструкциите за употреба, които са запечатани в кашона и следователно – достъпни за клиентите едва след покупката. 

Това е констатирано и от инспекторите на КЗП – че никъде в магазина не е представена по ясен и разбираем начин инструкция за ползване, комплектовка и поддръжка на продукта, за което на търговеца е съставен акт.

След намесата на контролния орган търговецът е добавил тази важна информация върху етикета на уреда с останалите му съществени технически характеристики.

Коментари: 0