24 май в София

24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството и вярват в просветения прогрес, каза президентът Радев

24 май в София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1708 ~ 1 мин. четене

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май отново събра стотици малки и големи в центъра на София. По случай празника президентът Румен Радев имаше изказване пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация.

Затова ние българите сме призвани да пазим нашия език, защото нашата, българска кирилица, не е достояние единствено на българския народ. Тя озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Тя е нашият най-ценен дар към световното културно наследство, каза още той.

24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с  невежеството и вярват в просветения прогрес, каза още Радев в речта си.

Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност. Затова днешният празник е толкова ценен, всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила. Това каза ректорът на най-старото висше училище в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Анастас Герджиков в словото си по време на академично тържество в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Коментари: 0