Помпео: Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ

В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу основателя на \"Уикилийкс\"

Помпео: Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ

Снимка: БТА

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в Съединените щати, за да бъде съден за шпионаж. Това съобщи американският държавен секретар Майк Помпео, който преди дни посети Еквадор, за да се срещне с президента Ленин Морено.

„Вече отправихме искане и Асандж ще бъде екстрадиран в Съединените щати, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, но правителството ми е на мнение, че е важно този човек, създал риск за целия свят и изложил на опасност американски войници - да бъде санкциониран от правосъдието“, коментира Помпео.

В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу Асандж и ако бъде признат за виновен по всяко едно от тях, го очакват около 175 години затвор, пишат световни издания. По-голямата част от обвиненията срещу него са свързани с разпространяваната от него чрез "Уикилийкс" информация през 2010 г. на стотици хиляди военни и дипломатически документи.

Британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан заяви преди седмица, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страната, където може да бъде осъден на смърт. Съдебното заседание във Великобритания, при което ще бъде разгледано американското искане за екстрадиция, е насрочено за края на февруари 2020 г.

Припомняме, че близо 7 години Джулиан Асандж живееше в еквадорското посолство в Лондон, което му предостави право на убежище. То обаче бе отменено от правителството на южноамериканската държава през април и британската полиция задържа основателя на "Уикилийкс".
Коментари: 0