Македония: Да решим спора за името, мястото ни е в НАТО

В Скопие обсъдиха предложенията на Матю Нимиц за ново име на държавата

Македония: Да решим спора за името, мястото ни е в НАТО
3233 ~ 1 мин. четене

Държавните лидери на Македония проведоха няколкочасова среща, на която обсъдиха последните преговори с Гърция за разрешаването на спора за името „Република Македония“, пише БГНЕС. Те обсъдиха последните предложения от 17 януари от Матю Нимиц - посредникът, определен от ООН да води преговорите между Гърция и Македония за името.

В 5-часовата среща участваха президентът Георге Иванов, премиерът Зоран Заев, външният министър Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и председателят на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети.

„Тази среща имаше информативен характер относно предложенията на Матю Нимиц. Този процес изисква отговорност. Трябва да гарантираме напредък и защита на националните интереси“, коментира след срещата Заев. „Ние ще продължим с преговорите. Аз няма да коментирам гръцките позиции. Аз съм оптимист и смятам, че е възможно да се постигне консенсус по тези въпроси. Аз се радвам, че всички имаме една цел - членство на Македония в НАТО“, добави той.

„Очаквам правителството да ни информира за всички свои действия. Този процес ще продължи да се развива в рамките на ООН. За да няма натиск решихме да не коментираме предложенията“, каза от своя страна Иванов и добави, че не може да разкрие повече подробности.

Коментари: 0