Македония гони руски дипломат след консултации с ЕС

Руското посолство в страната реагира, заявявайки, че \"отговорността за последиците от решението за експулсиране на руски дипломат от Македония ще се почувства изцяло от македонската страна\"

Македония гони руски дипломат след консултации с ЕС

Македонското Министерство на външните работи ще експулсира един руски дипломат заради отравянето на бившия руски шпионин в Обединеното кралство, съобщават македонски медии.

 Министерството на външните работи иска обявява, че въз основа на тесни консултации с нашите съюзници и партньори в ЕС и НАТО, и в знак на солидарност с Великобритания, реши да експулсира дипломат на Руската федерация от Република Македония заради случая „Скрипал” и в съответствие с член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. ", се казва в изявление на македонското външно министерство.

Незаконното използване на химическо оръжие нарушава международното право и оказва влияние върху сигурността на всички страни, се казва в прессъобщението.

Руското посолство в страната реагира на хода, заявявайки, че "отговорността за последиците от решението за експулсиране на руски дипломат от Македония ще се почувства изцяло от македонската страна".

Коментари: 0