Македония пуска в обращение 2 нови банкноти

Централната банка изтегля номинала от 5000 денара

Македония пуска в обращение 2 нови банкноти

Македония пуска в обращение 2 нови банкноти – от 200 и 2000 денара. Едновременно с това се изтегля тази от 5000 денара, съобщиха от Централната банка на балканската държава.

Двете нови банкноти трябваше да почакат цели 2 години преди да влязат в обращение. Дизайните им бяха обявени още в края на 2014 г.

Лицевата страна на банкнотата от 200 денара е с популярни археологически забележителности на християнска тематика. На гърба й са изобразени архитектурни елементи от 2 от най-популярните джамии в страната, построени по време на османското владичество.

На лицевата страната на номинала от 2000 денара пък са изобразени традиционен македонски булчински костюм и амулет от VII век пр. Хр. На гърба й има мотиви от палубата на кораб от XVI век и флорална декорация.      

Номиналът от 5000 денара се изтегля заради липсата на приложение сред широката общественост заради твърде високата му стойност.

Търговските банки в Македония ще могат да заменят банкнотите от 5000 денара до края на февруари 2017 г. От 1 март гражданите ще могат да ги заменят само в Националната банка на балканската държава.

Коментари: 0