Макрон и Тръмп с нападки преди срещата на Г-7

Френският президент призова останалите лидери да се опълчат на търговските политики на Тръмп

Макрон и Тръмп с нападки преди срещата на Г-7
Френският и американският лидери си размениха остри нападки преди предстоящата днес среща на Г-7. Лидерите на седемте най-големи развити страни - Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - се събират днес и утре в градчето Ла Малбе с население 15 000 души, намиращо се на 150 километра североизточно от град Квебек в Канада - седемте най-развити икономики в света.

Еманюел Макрон призова останалите членки на Г-7 да се опълчат на търговските политики на Доналд Тръмп заради така наречената от него заплаха от нова "хегемония" на САЩ, пише "Гардиън".

Френският президент говори на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, който е домакин на срещата на върха в Квебек. Тя се провежда на фона на остри разногласия между американския президент и останалите шестима лидери на индустриализираните либерални демокрации в областта на търговията, климатичните промени и ядрената сделка с Иран. 

Макрон призова колегите си да не се опитват да осигурят подписа на Тръмп, като допуснат да се размие съвместното комюнике на края на форума в ущърб на общите ценности. Той предупреди, че не е изключено и да се стигне до формат "Г-6+1".

Тази хвърлена ръкавица предизвика реакция от страна на Тръмп, който каза в "Туитър", че правителствата на Макрон и Трюдо имат нечестни търговски практики в ущърб на американските производители. Дори в условията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, Канада и САЩ водят спорове за субсидии, мита и ограничителни практики.

Тази задочна размяна на реплики между лидерите подчерта, че дълбоките разделения са видими още преди днешната среща. Очаква се Тръмп да пристигне тази сутрин и да проведе двустранни преговори с Трюдо и с Макрон. Той се срещна вчера във Вашингтон с японския премиер Шиндзо Абе, но няма планове да се вижда с Тереза Мей или Ангела Меркел, с които е в още по-студени отношения, отбеляза британското издание.

Тръмп се очаква да напусне утре срещата няколко часа по-рано и да отлети директно за следващия си ангажимент - срещата на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур. 
Коментари: 0