Макрон облекчава коронамерките на три етапа

Франция отваря театрите, но не и ресторантите и ски курортите

Макрон облекчава коронамерките на три етапа

Снимка: БТА

Вторият етап на пандемията е вече минало във Франция, обяви френският държавен глава Еманюел Макрон в обръщение към нацията.

Той представи новия план за излизане от локдауна. Търговските обекти трябва да заработят на 28 ноември – с вечерен час до 21 ч. Разходки в провинцията ще са възможни максимум до 20 км от дома и за до три часа вместо един. Спортните занимания на закрито ще бъдат подновени.

Новите облекчени мерки ще са в сила до 15 декември, когато ще започне вторият етап на отварянето. Тогава ще заработят театри, кина и музеи, но при условие, че продължи спадът на заразените.

Положените от вас усилия дават резултат. Трябва да продължим да се грижим за пациентите“, подчерта френският президент.

Ако продължи спадът на заразените, на 20 януари може да отворят баровете и ресторантите. Тогава евентуално ще могат да заработят и френските ски резорти.

Припомняме, че Макрон обяви нов едномесечен локдаун на 30 октомври, след като предишните по-леки рестрикции не дадоха нужния резултат. Спадът в хоспитализациите с COVID-19, съчетани с натиск от страна на бизнеса, който твърдят, че е изправен пред финансов крах, доведоха до призиви за разхлабване на ограниченията възможно най-скоро.

Макрон заяви още, че хората ще могат свободно да пътуват из страната, за да видят близките си по време на празниците в края на годината и да напуснат дома си.

Голяма надежда за справяне със заразата Макрон вижда във ваксината - тя няма да бъде задължителна в страната, но Макрон се обяви за масова и бърза ваксинация, както и за ваксиниране на уязвимите групи. По думите му, тя ще е възможна в края на декември или средата на януари.

Второ поколение ваксина ще е налична през пролетта, стана ясно още от думите му.

Нашата политика е за възможно най-много ваксини“, изтъкна той.

Коментари: 0