Макрон заплаши Сирия с въздушни удари

Според сирийската опизиция хеликоптер на Дамаск е пуснал химическа бомба над градче с цивилно население

Макрон заплаши Сирия с въздушни удари

Снимка: БТА

1020 ~ 1 мин. четене

Френският президент Еманюел Макрон заплаши Сирия с въздушни удари, ако се докаже, че правителството използва химически оръжия срещу цивилни, пише BBC.

„Ще ударим мястото, откъдето са били изстреляни химически оръжия или където са били организирани атаките”, заяви Макрон. Той обаче добави, че френското разузнаване засега не е открило доказателства за употреба на химическо оръжие.

Коментарите му идват след редица доклади за предполагаеми атаки с хлор в Сирия от началото на януари тази година. Девет души са били приети в болница със затруднения на дишането, след като бомба, за която се смята, че е била пълна с химикали, е била пусната в градче, контролирано от бунтовници срещу режима в Дамаск. Според сирийската опозиция правителствен хеликоптер е пуснал въпросната бомба. Властите обаче категорично отричат да са използвали химическо оръжие, нито пък да са атакували цивилни.

През 2017 г. Макрон каза на руския си колега Владимир Путин, употребата на химически оръжия в Сирия е „червената линия”, преминаването на която би предизвикало незабавен отговор от Франция.

Подкрепи Economic.bg