Малайзия събира доброволно от гражданите пари, за да плаща дълга си

И само за 24 ч. от старта на кампанията за групово финансиране са събрани 1,76 млн. долара

Малайзия събира доброволно от гражданите пари, за да плаща дълга си

Министър-председателят Махатхир Мохамад

Снимка: БТА

Малайзия не може да си позволи да плаща държавния си дълг, затова правителството прибегна до доста нетрадиционна мярка - обяви кампания за набиране на средства от местните жители.

През първите 24 часа, откакто фондът "Надежда на Малайзия" или "Tabung Harapan Malaysia" стартира в сряда, даренията възлизат на 1,76 милиона долара, съобщава "Бизнесинсайдър".

В изявление министерството на финансите заяви, че "изразява смирение" от броя на даренията, целящи да помогнат за изплащането на "зашеметяващия дълг" на страната.

"Наистина, малайзийците издигнаха патриотизма си на нови висоти, готови да се разделят с надбавки и пари, за да помогнат за възстановяването на тази нация, която всички обичаме".

Национален дълг от един трилион рингита (около 251 млрд. долара), който е 80% от БВП на страната, бе обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност през май. Властта бе предадена на бившия опозицонен съюз, след като министър-председателят Наймиб Разак беше свален след финансови скандали.

Финансовото министерство също похвали Шазарина Бакти, която създаде кампания за набиране на средства, наречена "Моля, помогнете на Малайзия!" на платформата GoGetFunding преди седмица. Оттогава кампанията събра $ 3 600.

Шазарина изглежда е вдъхновението за кампанията на правителството за групово финансиране на дълга.

Правителството предостави номер на банкова сметка, на която да се превеждат дарения в местна валута и заяви, че ще обявява публично средствата, набрани във фонда, ежедневно.
Коментари: 0